Gārsa – nezāle vai zāle?

Par lielāko nezāli dārzos uzskata gārsu, bet vai tiešām augs ir tik ļauns, kā domājam? To, ka tas izplatās ar saknēm visur, kur tik var apzināmies labi, bet vai kāds ir painteresējie par to, kāpēc šis augs ir tik bieži aprakstīts dažādās vēstures grāmatās? Pēc neražas gadiem, kad līdz pavasarim gandrīz nepietika pārtikas, ko gaidīja cilvēki – nu protams, pirmos zaļumus laukā, kas būtu ēdami, lai nenomirtu badā, tai skaitā gārsa bija viens no vērtīgākajiem augiem. Gārsas sastāvā esošās vielas spēcina organismu un tīra asinis, olbaltumvielas un cukuri nodrošina organismu ar enerģiju, C citamīns pasargāja no saslimšanas ar cingu utt. Par gārsas preparātu lietošanu un sagatavošanu, to medicīnisko iedarbību meklējiet speciālajā literatūrā.

Gārsu lieto sadzīvē kā piedevu vai kādu no sastāvdaļām salātiem, to pievieno zupām un sautējumiem, kaltētu lapu pulveri lieto kā garšvielu.

Pirms iznīdējam pilnīgi visu gārsu savos dārzos, varbūt padomāsim arī par to, ko tā mums spēj dot un atstāsim gādu augu arī veselībai sev.

Informācija no Regīnas Rožkalnes grāmatas “Augu dziedinošais spēks”

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: